4ο μουσικό κουίζ

(από  01-11-12 έως και 07-11-12)

 

Ερώτηση: Πότε ξεκίνησε η εκπομπή «Αθλητική Κυριακή», πώς ονομαζόταν αρχικά, και ποιος συνθέτης έγραψε το μουσικό σήμα που ακούγεται μέχρι και σήμερα;

Απάντηση:

Σουτ και?? γκοοοοοοοολλλλλ!!!!!!!!!!!!!!!

Η Αθλητική Κυριακή είναι η μακροβιότερη αθλητική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση.

Ιστορικό Η εκπομπή ξεκίνησε το 1967 και αρχικά ονομαζόταν Ώρα για σπορ, διάρκειας 30 λεπτών. Δύο χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε Αθλητική Κυριακή. Ο πρώτος παρουσιαστής μέχρι το 1983 ήταν ο Γιάννης Διακογιάννης, έχοντας αρκετούς συμπαρουσιαστές στο πλευρό του όπως ο Βαγγέλης Φουντουκίδης κ.α.. Πολλοί αθλητικοί δημοσιογράφοι έχουν παρουσιάσει την εκπομπή. Σήμα κατατεθέν της εκπομπής η μουσική έναρξης και λήξης την οποία έχει γράψει ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής το 1969 και ακούγεται μέχρι σήμερα. Ο συνθέτης έχει βάλει την ξεχωριστή του σφραγίδα σε κύκλους τραγουδιών όπως «Αχ! Έρωτα» σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου, «Καπνισμένο τσουκάλι» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, «Μαντζουράνα στο κατώφλι» από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γιώργου Αρμένη, αλλά και σε σειρές όπως «Το Σφαγείο», διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Α. Σεβαστάκη κ.α. 

Είναι το παλαιότερο μουσικό σήμα που ακούγεται στην ελληνική τηλεόραση και το πλέον χαρακτηριστικό. Το άκουσμά του παραπέμπει άμεσα σε αθλητικά γεγονότα και κυρίως στον βασιλιά των σπορ, το ποδόσφαιρο. Οι περισσότεροι φίλαθλοι το έχουν συνδέσει απόλυτα με τη χαρακτηριστική φωνή του Γιάννη Διακογιάννη και είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχάσουν τη συγκεκριμένη σύνθεση. 

Όπως ο ίδιος θυμάται, άρχισε να προβάλλεται στο τότε «ΕΙΡΤ-Κανάλι 5» το 1967 με τον τίτλο «Ο κόσμος των σπορ». Ηταν ημίωρη (20.30-21.00) και αρχικά προβαλλόταν κάθε Δευτέρα, αλλά δύο χρόνια μετά άλλαξε μέρα και ώρα μετάδοσης και μετονομάστηκε σε «Αθλητική Κυριακή» (21.05).  Η μουσική σύνθεση πάντως που ακούμε στην «Αθλητική Κυριακή» μπορεί να έγινε κατά παραγγελίαν αλλά δεν προοριζόταν για τη συγκεκριμένη εκπομπή. Ο Χρήστος Λεοντής, όπως εξηγεί, την έγραψε το 1969 για μια διαφήμιση της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», η οποία εκείνη τη χρονιά ήταν χορηγός της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΠΡΟ-ΠΟ. Όπως μάλιστα λέει ο συνθέτης, αρχικά δεν είχε ιδέα ότι η σύνθεσή του θα «έντυνε» το σήμα έναρξης της «Αθλητικής Κυριακής» και το άκουσε κατά την προβολή της εκπομπής.

Ποτέ μάλιστα επί 36 χρόνια που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο μουσικό σήμα δεν πήρε κάποια αποζημίωση από τα δικαιώματα χρήσης του στην εκπομπή. 

Όπως εξομολογείται ο Γιάννης Διακογιάννης, μέχρι και σήμερα πίστευε ότι το μουσικό αυτό σήμα προερχόταν από κάποιο κομμάτι ξένου συνθέτη, καθώς αυτό μόνο του είχε πει η Αιμιλία Ροδή, μουσική επιμελήτρια τότε του «ΕΙΡΤ». «Παρά τις εκκλήσεις μου -λέει- ουδέποτε θέλησε να μου πει από πού προήλθε αυτό το μουσικό σήμα και με τα πολλά μού είπε μόνο ότι είναι ξένο».

«Ενάμιση χρόνο μετά -προσθέτει ο Γ. Διακογιάννης- η δικτατορία απαγόρευσε τη διαφήμιση στην τηλεόραση». Ο ίδιος παρουσίαζε την «Αθλητική Κυριακή» μέχρι και το 1983. την εκπομπή. Για πρώτη φορά μάλιστα στη σύνθεση παρουσίασης της «Αθλητικής Κυριακής» συμμετέχει και γυναίκα δημοσιογράφος. 


Πηγή: ΣΩ.ΜΑ., άρθρο στην Ελευθεροτυπία, 2/9/2005